Vanilka s cenou stříbra
Vanilka je spolu se skořicí nejvíce používaným kořením v období vánočních svátků, při přípravě sladkých jídel, dezertů a moučníků. Dalšími známými produkty, k jejíž výrobě se používá jsou bezesporu velice oblíbená zmrzlina, cukr nebo také Coca-cola, která ročně spotřebuje až 40 tun tohoto voňavého koření. Najít ji ale můžete i v míchaných nápojích, voňavkách a kosmetice.
Vanilka (vanilkové lusky) pochází z orchideje z rodu vanilkovníku. Nejčastěji se pěstuje v tropických oblastech na plantážích. Najdeme ji tedy na Madagaskaru, Tahiti, v Indonésii, Srí Lance, Bahamách nebo na Zanzibaru. Všechny tyto země patří mezi její největší producenty. Oblasti, ve kterých se pěstuje patří k těm nejbohatším, protože její cena za jeden kilogram se již vyšplhal i výš než cena stříbra. Hlavním důvodem tak vysoké ceny je náročnost jejího pěstování a zpracovávání. Použít se dají i vanilkové lusky rostoucí na divokých vanilkovnících, ty ale nejsou tak kvalitní a aromatické v porovnání s těmi rostoucími na plantážích.
Lusky vanilky se sbírají zelené (zralé). V tomto okamžiku se jejich chuť ani v nejmenším nepodobá té, kterou známe. Aby své aroma dostaly, musí projít složitým procesem fermentace, díky níž získávají i svou charakteristickou hnědou barvu ale zachovávají si pouze asi 25 % své původní hmotnosti. Toto koření původně pochází z Mexika, kde ji znala již slavná civilizace Aztéků, kteří ji využívali nejen jako my, a to na dochucování pokrmů, ale také jako blahodárné léčivo povzbuzující činnost srdce. Na náš kontinent se dostala až v 16. století, a to zásluhou mořeplaveckých výprav.
Dnes mezi její známé léčebné vlastnosti patří především pomoc proti ekzémům a zánětlivým onemocněním. Jak je známo dává sbohem únavě, starostem, depresivním náladám, nespavosti a navozuje pocit pohody a relaxace. Takže nejenže nebudete mít tolik vrásek, ale také krásně zregeneruje vaši pokožku. A pro těhotné má také schované nějaké to překvapení, a to v podobě zahánění známých těhotenských nevolností. Takže „těhulky” lžíci do ruky a šup na vanilkovou zmrzlinu!